Lønner det seg å ringe på en jobb før du søker?

Og hva bør du absolutt ikke snakke om i intervjuet?

Ekspertenes erfaringer kan gi innsikten du trenger for å få jobben.

Klikk over for mer i VG+

Sammendrag:

  • For å sikre drømmejobben er det avgjørende å vinne intervjuet. Da må du først bli invitert til intervju
  • Ring gjerne tidlig for å skape interesse. Forbered samtalen nøye
  • Så leveres en tilpasset CV som tydelig viser relevante resultater og ferdigheter
  • CV-en er som en eksamensbesvarelse, enten får du godkjent – eller så blir det avslag
  • En god CV har treffende overskrift, triggende innledning og et egnet foto. 

Mer fra SelectionPartner

– Det handler aller mest om en ting: å vinne intervjuet.

Men for å få det til, må du først sørge for at du blir invitert til intervju, sier Frank Amundlien, partner i hodejegerfirmaet SelectionPartner.

Det kan være lettere sagt enn gjort. Samtidig finnes det grep som kan hjelpe deg til å skille deg ut i jobbsøkerbunken – og på den måten rykke et hakk nærmere drømmejobben.

– Det gjelder å være bevisst på hvordan du går frem, fortsetter han.

Disse to tingene er særlig viktige

Det er spesielt to ting som er viktige, og som kan øke sjansen din for å bli innkalt til intervju, ifølge Amundlien.

Det ene er å ringe til arbeidsgiver før du sender inn søknad. Hensikten er først og fremst at du får presentert deg selv – og trigget interessen for deg som kandidat.

– Det kan være en effektiv måte å få rekruttereren til å huske deg positivt når han eller hun leser CV-en din. Men det forutsetter at du er godt forberedt når du ringer, og at du er tidseffektiv og ikke blir for omstendelig.

Han mener det er viktig å planlegge samtalen som om du skulle booke et viktig kundemøte, og ha et kort og konsist manus klart, hvor du har skissert et eller to spørsmål. Men unngå å dra det ut, for da kan det fort oppleves at du stjeler tid.

– Vær også klar over at dersom du roter det til, ved å referere til feil stilling eller dummer deg ut på andre måter, har samtalen motsatt effekt.

Får du ikke forberedt deg godt, kan det være bedre å la være å ringe.

Dette bør du gjøre med CV-en
Det andre Amundlien oppfordrer til, er å levere en tilpasset CV som skjerper interessen for deg ytterligere. En slagkraftig CV er ofte den aller viktigste muligheten til å gjøre et bra førsteinntrykk, komme på intervju, få nye utfordringer – og bedre lønn, ifølge ham.

– En god og tilpasset CV er som en eksamensbesvarelse. Enten får du godkjent og blir invitert inn, eller så blir det stang ut.

Sjansen for førstnevnte øker hvis rekruttereren lett kan lese ut av CV-en at du har levert gode resultater på det som etterspørres i jobben du søker.

– Skreddersy CV-en slik at den nærmest beviser at du har levert på det de trenger, råder han og nevner videre at en god CV gjerne har treffende overskrift, triggende innledning og et bilde.