Ville du latt en leder med rot i sin egen økonomi ta ansvaret for dine verdier?

250.000 nordmenn har økonomiproblemer, men bare 1 av 10 ledere sjekkes før ansettelse.

Få arbeidsgivere bryr seg
SelectionPartner har spurt 181 ledere. Av disse har bare en av ti opplevd å bli kredittsjekket.

Metoder_kreditt_02

Urovekkende
– Det handler om å stole på folk, men også om kvalitetssikring, sier Frank Amundlien som er partner i lederrekrutteringsselskapet SelectionPartner.

Se saken omtalt i Fædrelandsvennen (abo).

Mange opplever å bli kredittsjekket ved mindre kjøp via internett, mens hver lederansettelse er en viktig millioninvestering. – Det er urovekkende at svært få arbeidsgivere bryr seg om at deres nye ledere har orden i sin egen økonomi.

frank_shv_web

– Det er også tankevekkende at svært få har rutiner for å sjekke kandidatenes omdømme, eller at deres utdanning er fullført, fortsetter han.

Les også: CV juks førte til fengsel.

–  En betalingsanmerkning behøver ikke å bety at kandidaten er uaktuell. Samtidig er det ønskelig at man har orden i egen økonomi før man skal ta ansvaret for andres, avslutter Amundlien.

Les også: Betalingsproblemer øker mest i sør (abo).

Gjelden øker
Kredittmulighetene øker og en kvart million sliter med egen økonomi. I følge Bisnode finnes 1,5 millioner anmerkninger, fordelt på 253.000 privatpersoner. Den uheldige utviklingen tyder på at det blir enda viktigere å ha rutiner for privatøkonomisk kredittsjekk før ansettelse, gitt hjemmel*.

* – Dett finnes regler for hvem som kan kredittsjekkes før ansettelse. Blant annet må stillingen ha et stort økonomisk ansvar.